Proizvodno preduzeće Solar mont iz Gradiške je nastalo s ciljem proizvodnje i održavanja termoenergetske i procesne opreme.

Kao osnovni proizvod preduzeća može se istaći solarni kolektor za pripremu tople vode putem sunčeve energije, koji se može koristiti u privatnim kućama, bolnicama, studentskim domovima, hotelima, otvorenim i zatvorenim bazenima i sl. Solarni panel, kao osnovni dio kolektora, je vlastito tehničko tehnološko rješenje, koje se pokazalo vrlo efikasno u primjeni, za šta je dobijeno više javnih priznanja i nagrada.

Solar mont se bavi proizvodnjom čeličnih rezervoara za skladištenje tečnih i gasovitih goriva, posuda pod pritiskom, velikih industrijskih bojlera i spremnika tople vode.

Za proizvođače koji samostalno proizvode različite čelične posude isporučujemo čelična danca.

Takođe proizvodi čelične konstrukcije za hale i druge objekte zatim, sve vrste čeličnih silosa različitih veličina za skladištenje drvene piljevine, žita, cementa i drugih rasutih materijala. U ovu grupu proizvoda spadaju i kontejneri za kamionski ili vagonski transport otpada, kao i kontejneri za odlaganje smeća.

U proizvodnom programu se nalaze i kotlovi za centralno grijanje, od najmanjih za kućnu upotrebu, pa do većih jedinica za grijanje većih objekata ili industrijskih pogona za pripremu tehnološke vode ili pare koji rade na čvrsto gorivo (ugalj, drvo, drveni otpad), ili ugradnjom gorionika na tečno ili gasno gorivo.

Za opremanje kotlovnica preduzeće proizvodi i isporučuje opremu za kotlovnice: napojne rezervoare, otplinjače gasova, omekšivače vode, otvorene i zatvorene ekspanzione posude, različite vrste filtera i ostalu opremu za termičku i hemijsku pripremu vode.

U okviru proizvodnje procesne opreme za prehrambenu i procesnu industriju i koja se uglavnom radi od nehrđajućeg čelika, imamo proizvodnju destilatora za eterična ulja u čemu smo postigli značajne reference.

Solar mont je proizvođač cijevnih izmjenjivača toplote svih vrsta: sa ravnim cijevima, sa "U" cijevima, sa zavojno savijenim spiralnim cijevima i dr.

Pored proizvodnje Solar mont se bavi i montažom, održavanjem i remontom kotlovnica, toplotnih podstanica i pripadajuće opreme, pumpi, armature, cijevne mreže i dr.

Mehaničko čišćenje i održavanje kotlova i opreme od naslaga kamenca, šljake i dr. vršimo uz pomoć vlastite specijalizovane opreme mehaničkim i hemijskim sredstvima: cirkulacijom rastvora hlorovodonične kiseline, inhibitora i drugih hemikalija.

U svom skladištu imamo jono-izmjenjivačku masu i kvarcni pijesak za regeneraciju jonskih izmjenjivača toplote zatim, materijale za izradu brtvi, klingerit, gumu, azbestnu pletenicu i azbestno platno i druge rezervne dijelove za remont gore navedene opreme.

Osnovna tehnologija obrade metala je zavarivanje i rezanje čelika (crnog i nehrđajućeg), aluminijuma, bakra postupcima zavarivanja obloženom elektrodom, CO2 postupkom, argonskim zavarivanjem i dr. Rezanje metala vršimo gasnim plamenom ili plazma postupkom. U okviru površinske zaštite metala imamo tehnologiju pjeskarenja metalne površine kvarcnim pijeskom, i zaštita unutrašnjih i vanjskih površina posuda i konstrukcija epovenskim premazom i drugim vrstama boja i lakova.

Pozivamo vas na saradnju.